Utbyggnad

Norrsken ser kontinuerligt över utbyggnadsmöjligheter inom den region bolaget är verksam i.

2022: Planerade nodetableringar i Tovåsen och Bollnäs. Fortsatt upprustning av förstärkare. Fortsatt utbyggnad stomnätet.

2021: Utbyggnad med DWDM-teknik (våglängder) Borlänge, Säter, Hedemora, Avesta, Fagersta, Smedjebacken, Ludvika. Ny nodetablering i Vargfors. Upprustning av förstärkare i Infinera-plattformen. Utbyggnad av Sälen.

2020: Utbyggnad med DWDM-teknik (våglängder) Älvdalen, Bunkris, Särna, Idre. Utbyggnad med 100GE Muxpondrar i hela stomnätet.

2019: Ny fibersträcka Uppsala-Stockholm samt inplacering Interxion. Utbyggnad och inplacering i Norberg.

2018: Uppgradering av våglängdsnätet till 100 GE. Först i världen med Infineras 400GE Flexpondrar.

2017: Utbyggnad och inplacering i Sveg.

2016: Utbyggnad Avesta-Horndal samt Ånge-Rätan-Sveg.

2015: Nya noder i Vansbro, Mockfjärd, idre, Årjäng och Säffle.

2014: Ny sträckning mellan Luleå och Östersund via Boden och Lycksele. Sträckningen ersätter tidigare förhyrda länkar i Norrbotten och Västerbotten och gör att vi numer har full redundans och obegränsat med kapacitet även till orter som Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden. Även utbyggnad till Åre har gjorts under året.

2013: Större delen av Norrskens nät har ersatts av nyare, effektivare våglängdsutrustning som resulterat i fler kanaler och möjlighet till längre ”hopp”.

2012: Nya noder i Älvdalen, Sälen, Malung, Smedjebacken, Fagersta och Avesta vilket gör att Norrsken numer finns i samtliga kommuner i Dalarna med undantag av Vansbro.

2011: Etablering i Säter och Hedemora där våglängdstjänster och switchad kapacitet finns att erbjuda våra kunder.

2011: Ny sträckning, Karlstad – Stockholm som byggts ut parallellt med befintlig sträcka. Utbyggnaden har resulterat i nya orter/noder som Karlstad, Karlskoga och Köping och hela sträckan är försedd med våglängdsutrustning (DWDM) och switchad teknologi.