Utbyggnadsplaner

Norrsken ser kontinuerligt över utbyggnadsmöjligheter inom den region bolaget är verksam i.

Under 2011 har en ny sträckning, Karlstad – Stockholm byggts ut parallellt med den befintliga sträckan. Utbyggnaden har resulterat i nya orter/noder som Karlstad, Karlskoga och Köping och hela sträckan är försedd med våglängdsutrustning (DWDM) och switchad teknologi.
Det här året etablerade sig Norrsken även i Säter och Hedemora där våglängdstjänster och switchad kapacitet finns att erbjuda våra kunder.

Under 2012 har Dalarna byggts ut med nya noder i Älvdalen, Sälen, Malung, Smedjebacken, Fagersta och Avesta vilket gör att Norrsken numer finns i samtliga kommuner i Dalarna med undantag av Vansbro.

Under 2013 har större delen av Norrskens nät ersatts av nyare, effektivare våglängdsutrustning som resulterat i fler kanaler och möjlighet till längre ”hopp”.

Under vintern/våren 2014 har en ny sträckning byggts mellan Luleå och Östersund via Boden och Lycksele. Sträckningen ersätter tidigare förhyrda länkar i Norrbotten och Västerbotten och gör att vi numer har full redundans och obegränsat med kapacitet även till orter som Skellefteå, Piteå och Luleå.

På gång:
* Ny sträckning Gävle-Tierp-Uppsala som ersätter nuvarande sträckning Gävle-Östervåla-Hamra-Uppsala.
* Hopkoppling med Härjeåns Nät i Sveg och ny sträckning söderut via Älvdalen och Malung-Sälens kommuner, Värmland ner till Borgvik och Karlstad.